V Detve sa bude spomínať na jedinú oficiálnu prehliadku partizánov

05.10.2012 Detva

Detva 5. októbra (TASR) - Spomienkové zhromaždenie pri príležitosti 68. výročia jedinej oficiálnej prehliadky partizánov na povstaleckom území, sa uskutoční dnes v Detve.

Podujatie sa začne v kultúrnom dome pri kostole (tzv. chudobienec) dvoma prednáškami. V prvej so začiatkom o 12:30 h predstaví Marián Uhrin z Múzea SNP pancierové vlaky počas Povstania. V druhej bude o dňoch povstania hovoriť Miroslav Mařík.

Prítomní si budú môcť v interiéri kultúrneho domu zároveň pozrieť výstavu fotodokumentácie s názvom Slovenské národné povstanie a účasť Čechov a expozíciu makiet a modelov s názvom Pozdravujeme slávne dni SNP.

O 16:00 h sa v parčíku na Partizánskej ulici uskutoční slávnostný akt kladenia vencov a slávnostný sprievod s vyústením na Námestí SNP. Tam bude podujatie pokračovať od 17:00 h kultúrnym programom Rukujú regrúti.

Súčasťou akcie budú statické a dynamické ukážky spojovacej techniky, chemickej jednotky, Vojenskej polície a iných zložiek Ozbrojených síl SR.

Jediná partizánska prehliadka sa v Detve konala 1. októbra 1944, keď bolo ešte povstanie v plnom prúde. Zúčastnili sa jej sovietski, francúzski, českí a slovenskí partizáni a čelní predstavitelia verejného a politického života SNP, ako aj popredné vojenské a partizánske osobnosti – Karol Šmidke, generál Ján Golian, plukovník Asmolov a ďalší.
 

Vyberte región